A hores d’ara, segurament ningú dubta que el futur de la comunicació serà digital o no serà. Immersos en l’era de la revolució tecnològica on la gestió de la comunicació està marcada per l’aparició de noves plataformes, aplicacions i xarxes socials, hem de fer front a la gran pregunta: ens sumem al canvi? I, el més important: de quina manera?
Aquí t’exposem els sis principals errors de les empreses que fan el salt digital i que escullen treure profit de les xarxes socials. Un potent canal de comunicació amb els clients i una gran eina per al màrqueting.
Com diu la dita catalana, “qui té boca s’equivoca” i “fent i desfent aprèn l’aprenent”. I és que està clar que de tots els errors se n’aprèn. Ara bé, si en podem evitar algun que ens faci perdre el temps i, per què no dir-ho, els diners… millor que millor.
Comets algun d’aquests errors? Comprova si ho estàs fent bé.
1. No tenir una estratègia digital
Per obrir un compte en una xarxa social no fan falta gaires coneixements tècnics. Cal saber llegir i anar completant els passos que et fixa la plataforma. El mateix passa amb Twitter i _______( aquí posa la xarxa social que vulguis). Per a dir-ho ras i curt: tothom ho pot fer.
El problema ve després.
El problema ve quan, un cop creat el compte i dissenyat un perfil social, ens adonem que no hem pensat cap estratègia de comunicació.
Abans de crear una xarxa social cal tenir un objectiu, un propòsit: volem fer negoci, potenciar la marca, millorar la comunicació amb els clients…
2. No comptar amb una persona adequada
Per a gestionar la comunicació a les xarxes socials hem de comptar amb una persona que conegui el funcionament i les característiques de cada plataforma, controli i monitori la informació i adapti el missatge en funció de cada canal i format. Una persona que sàpiga impregnar-se de la cultura empresarial de l’entitat i en retransmeti de manera acurada els seus valors.
3. Voler estar a tot arreu
Hem d’escollir bé les plataformes per on ens mourem. Cal analitzar a quines va bé estar-hi tot tenint en compte el sector i el públic objectiu al qual ens volem dirigir.
No cal estar present en totes les xarxes socials. Si venem cotxes o assegurances de vida, per exemple, no cal que obrim un compte a TikTok quan, ara per ara, sabem que és una xarxa utilitzada per adolescents i preadolescents.
4. Manca d’activitat
Moltes empreses obren perfils per a crear una promoció o anunciar un producte nou, aconsegueixen milers de seguidors i, tot just quan acaba la campanya, no tornen a actualitzar la xarxa mai més.
Tingues clar que una xarxa social sense actualitzar projecta una mala imatge. La constància és un factor clau a Internet.
5. Utilitzar les xarxes socials com a catàleg de venda
Les xarxes socials no són un catàleg de venda. Moltes empreses es limiten només a parlar dels seus productes, descomptes i promocions. Aquesta actitud fa que l’usuari es cansi de la marca. Ja sabem que vens sabates / cadires / ungles de gel / programes software / el que vulguis. No cal recordar-ho a cada moment.
Malgrat que l’objectiu final sigui vendre, cal fer-ho d’una manera agradable i, fins i tot, subtil. Hem de compartir informació d’interès per als seguidors i que aquesta estigui relacionada d’una manera o altra amb la nostra àrea de negoci.
6. No interactuar amb els usuaris
Un dels grans avantatges de les xarxes socials és la bidireccionalitat. En elles, podem obtenir el feedback de la nostra audiència.
A Facebook, Instagram o Twitter, per exemple, els usuaris tenen un canal per comunicar-se amb tu, preguntar-te dubtes o reclamar per un problema en un producte o servei. Ignorar aquestes interaccions és el pitjor que pots fer.
La manca de resposta dona molt mala imatge de marca. Una crítica d’un usuari enfadat es pot tornar viral i perjudicar seriosament la reputació de l’empresa. Cal atendre les queixes amb celeritat. I, per què no, si s’hi adiu i el community manager és astut, respondre amb humor per capgirar la truita.