Algoritme
Per definició, un algoritme és un conjunt de passos o instruccions concretes i finites que permeten realitzar una tasca o solucionar un problema.
Contínuament utilitzem algoritmes per resoldre problemes. Per exemple, ho fem quan llegim el manual d’instruccions d’una aspiradora o també quan seguim els passos d’una recepta de cuina fil per randa.
Ara bé, actualment els algoritmes més famosos són els utilitzats en intel·ligència artificial. Aquells que poden guiar robots, conduir cotxes o dir-nos si som compatibles amb determinada persona. Uns dels més coneguts són els algoritmes de Facebook i Instagram.
Què són els algoritmes de Facebook i Instagram?
Són diversos recursos que determinen, en funció de centenars de paràmetres, què apareixerà primer a la pantalla principal de l’aplicació i, per tant, què és el que veurà primer l’usuari en entrar al perfil de la plataforma. Així mateix, entre els factors que es tenen en compte hi ha les preferències i els interessos dels usuaris, la interacció amb els amics, entre altres.
Si utilitzes Facebook i Instagram, segurament hauràs sentit que l’algoritme és el culpable que les publicacions no arribin als teus seguidors, però per què?
En cada compte, l’algoritme situa el nostre contingut dins d’un rànquing. Si un seguidor sempre interactua amb nosaltres, la nostra publicació estarà per sobre d’unes altres. Però, si la persona que ens segueix no està interessada en el nostre contingut i fa dies que no rebem cap feedback, la nostra publicació quedarà per sota.
Llavors, replantegem-nos aquesta situació: si les teves comunicacions no arriben a la teva audiència, has pensat que pot ser que el teu contingut no els interessi?
Com generem contingut?
Com a usuaris, el que ens ha de preocupar és tenir una bona estratègia de màrqueting, donar prioritat al contingut de qualitat i generar comunitat, més enllà dels likes que aconseguim en una publicació. Més que fer-te publicitat constantment, has de buscar temes amb què la teva audiència se senti identificada.
Com el seu nom indica, les xarxes socials són socials, i la seva funció és construir relacions i connectar amb les persones que estan darrere la pantalla. De vegades, no és suficient una publicació amb una imatge que cridi l’atenció. Per aquest motiu, hem de fer-la personal, acompanyar-la amb un text que enganxi i convertir-la en un recurs per iniciar una conversa. Evita frases com ‘deixa el teu comentari’ i busca missatges atractius que motivin la participació dels usuaris.
A més a més, que un usuari et comenti, comparteixi el teu contingut o mencioni altres usuaris, són mostres d’atenció que ens indiquen que anem per bon camí i estem creant comunitat.
Recordem que una audiència que comenta i que interacciona genuïnament és la que volem i amb qui ens interessa crear xarxa.