fbpx

Sobreviure en un mar de hashtags

Portada_Hashtag
Portada_Hashtag
Augmentes la teva visibilitat a les xarxes i arribes a més usuaris, seguidors i clients potencials.

‘#’

Aquest símbol ha conviscut amb nosaltres mitja vida sense que molts sabéssim ben bé quina funció tenia. El trobaves al teclat del telèfon, al costat del número 0. Antigament, igual que l’asterisc, el símbol ‘#’ servia per executar funcions.

Amb el boom dels smartphones i les xarxes socials, el coixinet (així és com es diu en català) s’ha reinventat donant lloc a les etiquetes o hashtags. I és que, avui en dia, però, el trobem a tot arreu.

Però, què és un hashtag?

El terme prové de la llengua anglesa i significa etiqueta. Una paraula que incorpora el coixinet davant és un hasthag i s’utilitza a les xarxes socials per organitzar-ne el contingut per categories i temes. Així, per exemple, #cafè #Lleida o #felicitat són hashtags que classifiquen per temàtica, localització o estat anímic.

En els seus inicis, els hashtags eren molt utilitzats a Twitter, però actualment el seu ús s’ha estès a altres plataformes com Facebook i Instagram.

Per què has d’utilitzar hashtags?

El motiu més important és que amb l’ús de hashtags augmentes la teva visibilitat a les xarxes i arribes a més usuaris, seguidors i clients potencials. 

I això et permet:

  • Posicionar la marca.
  • Arribar a nova audiència.
  • Connectar amb possibles clients.
  • Estar al cas de les novetats sobre un tema concret.

Com has d’escollir les etiquetes?

El primer que has de fer és establir les paraules clau de la teva marca o negoci. Han de ser paraules relacionades amb el teu sector/servei/producte que ofereixis i el teu públic objectiu.

Quan tinguis un llistat de paraules clau, afegeix el símbol # davant, i busca-les a Instagram per trobar hashtags relacionats que puguis fer servir.  

La millor forma és buscar la varietat i, en la mesura del possible, anar-los canviant per aconseguir arribar a nous usuaris.

Busca l’equilibri entre les diverses categories: generals del sector, generals del servei, concrets de la marca, de la mateixa temàtica…

Cal tenir en compte que si n’abuses avorriràs el lector. S’aconsella posar-ne una mitjana de 5 o 6. A més, has de tenir en compte que Instagram no et deixa utilitzar-ne més de 30 en una mateixa publicació.

Sobreviure en un mar de hashtags. Dos errors que no has de cometre

  • Escriure hashtags molt específics.

Si escrius hashtags molt específics, no aconseguiràs visibilitat per una raó molt senzilla: gairebé ningú els buscarà.

  • Escriure hashtags molt genèrics.

Per altra banda, si et decantes per un hashtag massa genèric o que s’utilitza molt sovint, tampoc serà fàcil que et vegin, ja que serà com buscar un peix al mar i serà difícil que afloris entre tanta competència.

Paraules prohibides

Com a curiositat, has de saber que hi ha una seguit de paraules com #anal o #hardcore o #like que estan prohibides per Instagram. Algunes temporalment i d’altres de manera definitiva. En aquest enllaç pots veure quins hashtags estan prohibits o banejats.

Com sabràs si els hashtags t’estan funcionant?

Actualment, encara no es pot saber quin hashtag et funciona millor que un altre d’una manera senzilla. I això dona peu a la tradicional estratègia d’actuar segons prova i error. Experimenta i fes combinacions noves amb el teu llistat de paraules clau.

Desmentim tres mites d’Instagram

D’ençà que utilitzes Instagram, segurament hauràs sentit nombroses afirmacions sobre què pots i què no pots fer a la plataforma. Et desmentim tres mites que han calat força:

1. ‘Com més popular i més gent utilitza un hashtag, millor. I si és en anglès, segur que funciona.’

Aquest ja l’hem desmentit quan hem parlat de quins hashtags escollir perquè les nostres publicacions arribin a més gent. Recordem que els hashtags massificats no t’ajudaran a aconseguir aquest objectiu, tindràs molta més competència i el teu contingut passarà desapercebut. A més, que sigui en anglès o no, no té cap rellevància.

Hem de valorar a quin públic ens interessa arribar i què buscarà aquesta audiència per després decidir la llengua en què volem els hashtags.

2. ‘Si utilitzes més de 5 hashtags, Instagram et penalitza.

La mateixa plataforma t’informa sobre l’ús dels hashtags i quants en pots posar en una publicació. El que sí que és cert és que no et deixarà publicar-ne més de 30.

3. ‘Els hashtags només funcionen al text de la publicació’.

No és cert. Pots utilitzar-los a les publicacions, a les stories i a la biografia del teu perfil. També pots afegir-los a la secció de comentaris (alguns usuaris pensen que les publicacions queden més estètiques), ja que, en contra del que pensa molta gent, també indexen i posicionen el contingut.

[ Conèixer ]

Formar-se o tenir una idea més o menys completa d’algú o d’alguna cosa.

Digues-hi la teva!
Aquí tindràs veu i vot, i corda per estona. Tirarem pel dret i, amb la mà al cor, parlarem clar i parlarem bé, que no costa gaire.

[ Xarxa social ]

Plataforma digital de comunicació global que posa en contacte un gran nombre d’usuaris.

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube, WhatsApp, Telegram, Snapchat, Pinterest, Flickr, Spotify, TikTok… Són totes les que tenim, però no són totes les que hi ha.

Què vol dir això?

Que no cal tenir un perfil a totes les xarxes socials que trobis pel camí. Cal enfocar la comunicació global entenent que la imatge de la teva empresa, marca, institució o producte es veurà 100 % influïda en funció de com utilitzis totes aquestes plataformes.

Estressant?

T’assessorem per tal de definir una bona estratègia de comunicació i posar en marxa només aquells perfils que siguin d’interès i d’utilitat.

[ Keywords ]

kɪ́jwəːdz

Les keywords són aquelles paraules clau que utilitzem quan busquem informació sobre qualsevol temàtica en un cercador.
La definició és senzilla, oi?
Tot i això, saber-les reconèixer i utilitzar quan toca és més important del que sembla.
Treballar les keywords correctes en els teus continguts digitals pot ajudar-te moltíssim.

Per què?

Et permetrà posicionar bé el contingut als cercadors, evitaràs que es perdi entre tanta informació i augmentaràs les visites de clients potencials.

On les pots utilitzar?

Et poden servir per definir el contingut principal d'una pàgina web, la seva estructura o, fins i tot, els textos d'una publicació a Instagram.
Perquè, sabies que els hashtags també són keywords?

[ Engagement ]

ɪnˈɡeɪdʒmənt

L’engagement és un concepte que s’ha tornat imprescindible a l’hora d’analitzar si una estratègia de màrqueting funciona.
Té a veure amb la fidelitat i el sentit de pertenença a una marca, i és una eina de conversió molt més potent que la publicitat.
Vols saber-ne més?

[ Web ]

Com va dir Bill Gates, "si el teu negoci no és a Internet, el teu negoci no existeix".
Si el teu consumidor és a Internet, per què no hi ets, tu?
Una pàgina web és el teu aparador, és el teu comercial, és una font informativa, és una primera pressa de contacte.
Ara bé, per emergir en un món sobresaturat, calen un propòsit i una estratègia.

[ Marca ]

Segons l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, una marca és tot signe susceptible de representació gràfica, i serveix per distingir els productes i serveis d'una empresa al mercat.
Una marca, però, va molt més enllà del disseny.
Tot el que es comunica, i com es comunica, és marca.
Tot el que la gent percep, pensa, diu, sent i comparteix sobre un producte o servei, és marca.

[ Binge-watching ]

bɪnʤˈwɒʧɪŋ

Expressió anglesa que vindria a dir "fer una marató o atipar-se de sèries". Veure'n capítol rere capítol fins que acabes la sèrie sencera. Això que està tan de moda gràcies a les plataformes de vídeo com Netflix o HBO.
A l’oficina ens vam enganxar a This Is Us, i no neguem que alguna nit hem fet alguna binge-watching a Prime Video. Si no l’has vist, te la recomanem!

[ 10 coses sobre mi ]

1. M’agrada massa el cafè, si mai es pot dir massa.

2. Ferma creient que una trucada val més que un whatsapp.

3. M’organitzo la vida amb mil agendes, però a vegades perdo el cap.

4. Soc molt observadora, encara que sovint porto les ulleres brutes, i si duc una càmera per endur-me un record, millor.

5. De província aragonesa, però mirant els dibuixos en català des de petita.

6. M’encanta llegir en paper. Si em passo al llibre digital, serà perquè no em queda espai a casa.

7. Tinc estancada una passió que em relaxava molt i em feia desconnectar: pintar.

8. Àgil devoradora de sèries i cinema.

9. Sempre aprenent per mantenir-me actualitzada en aquest món de bojos.

10. Un desig: igualtat.

[ Conte ]

Narració, generalment breu, d'un fet o d'una sèrie de fets reals, llegendaris o ficticis, amb la intenció d'entretenir, divertir, moralitzar, etc.
El conte que tothom hauria de llegir és Momo, una novel·la de Michael Ende en què s’explica la lluita entre Momo, una nena òrfena que posseeix una extraordinària habilitat per saber escoltar, i els homes de gris, personatges cadavèrics que viuen del temps estalviat / perdut de la resta de mortals.
Amagada sota la dolçor d’un infant, Momo és una crítica ferotge a les societats modernes, en què el treball converteix la societat en una suma de persones alienades i la productivitat és dirigida per personatges sense escrúpols.
Et sona de res?

[ Copywriter ]

kɑpiːˌraɪtɚ

També anomenat "redactor de continguts publicitaris". Ens encanta adoptar estrangerismes per denominar coses per a les quals ja tenim nom. Per exemple: fúting, bufet, pàrquing, clúster, standing, outlet, hobby, freelance, coaching, brànding… En aquesta web en trobaràs uns quants, però… és un simple tema de posicionament ;-).

[ 10 coses sobre mi ]

1. Vaig enamorar-me gràcies a Twitter.

2. Periodista renegada d’una professió que cada cop disposa de menys temps i recursos.

3. Mare. L’emprenedoria m’ha permès una cosa gairebé impossible: conciliar.

4. He descobert les meravelles que hi ha sota el mar i m'hi submergeixo sempre que puc.

5. Tinc vertigen però mai puc resistir-me a mirar cap avall.

6. M’encanten els gats. En un passat, gat que veia pel carrer, mix que m’emportava a casa.

7. M’he tornat feminista amb el temps. Cada dia el món em demostra que és necessari.

8. Molt fan de qui va inventar la frase “Viatjar és l’única despesa que et farà més ric”.

9. Catalana però també ciutadana del món. Una llengua que no es protegeix és una llengua que mor.

10. Com el gran Capità Enciam postulava, jo també crec que els petits canvis són poderosos.

[ Connectem ]

La teoria dels 6 graus que ja són 4

Situa’t. Anys seixanta. Època dels Beatles i de les manifestacions massives reivindicant nous drets socials.

Opcional

En aquell temps, un nord-americà va voler comprovar si tota la humanitat estava “connectada”.

Com?

Va seleccionar diverses persones a l’atzar i els va demanar que enviessin una carta. L’havien d’enviar a algú que no coneixien de res i que vivia a milers de quilòmetres. Els remitents només en sabien el nom, la professió i una localització aproximada. Perquè la carta arribés a la persona correcta, la condició principal era que els participants havien de donar la missiva a un o diversos intermediaris seguint una mena d’intuïció. Tot això, sense WhatsApp ni Facebook, eh!
En contra del que es creia, la majoria de cartes van arribar i, en comptes de centenars d’intermediaris, només van fer falta entre 5 i 7 persones a la cadena. Voilà la teoria dels 6 graus de separació.

Ara en restem 2, en queden 4

Amb les xarxes socials, aquesta teoria ha quedat obsoleta. Segons un estudi de Facebook, només cal una mitjana de 3,57 persones per connectar els més de 1.590 milions d’usuaris actius de la xarxa (prop d’un 22 % de la població).
Pensa-ho bé, entre tu i Trump només hi ha una cadena de 4 persones de separació. Acolloneix, oi? Ara pensa en les possibilitats que t’obre aquesta teoria. I ignora les possibilitats amb Trump…
Aprofita-ho!