fbpx

Entendre què és l’engagement i 5 consells per millorar-lo

Portada_Engagement
Portada_Engagement
Té a veure amb la fidelitat i el sentit de pertinència a una marca.

Engagement: què és i per què és important

L’engagement és un concepte que s’ha tornat imprescindible a l’hora d’analitzar si una estratègia de màrqueting funciona. Significa compromís i fa referència al vincle emocional que es crea entre una marca i els seus seguidors. En l’àmbit de les xarxes socials, quan parlem d’engagement ens referim al nivell d’interacció i, per tant, de connexió que existeix entre un compte i la seva audiència.

No es tracta només d’una qüestió de likes o retuits.Va més enllà: té a veure amb la fidelitat i el sentit de pertinència a una marca i és una eina de conversió molt més potent que la publicitat.

Com més engagement, més motivació i lleialtat tenen els seguidors a una marca i aquesta més possibilitats d’aconseguir clients, gràcies a la força de les recomanacions.

A partir d’aquí i sabent això, no creus que val la pena treballar l’engagement?

Analitza l’engagement

Amb les estadístiques que et proporcionen les mateixes xarxes ja pots fer un seguiment de l’abast, els likes i els comentaris que tens a les teves publicacions. Ara bé, com pots saber el percentatge d’engagement d’un determinat compte ?

Existeixen recursos gratuïts que funcionen sense haver de descarregar-te cap aplicació. Parlem per exemple de la Calculadora d’Engagement de TriunfagramPhlanx o InstaUp.

Els primers dos recursos, de moment, són bastant bàsics. Per saber el teu nivell d’engagement, senzillament has d’introduir, a qualsevol de les dues calculadores, el nom del compte que vulguis analitzar. Tingues en compte que només ho podràs veure si és un perfil públic.

InstaUp

La tercera eina és més completa. A banda de dir-te l’engagement, analitza les interaccions i quines publicacions han funcionat millor, entre altres estadístiques.

InstaUp és una eina ideal per saber les dades d’interacció o els hashtags més utilitzats de la teva competència, ja que et permet analitzar qualsevol compte públic i comparar els resultats amb el teu.

A més, t’ensenya quin percentatge d’engagement hauria de tenir el compte segons el nombre seguidors. Així, proporcionalment, com més seguidors tens, el percentatge d’engagement és més baix, i a la inversa. Un excel·lent recurs per poder detectar comptes falsos i compra d’usuaris.

Com? Observa la següent graella:

Percentatge d’engagement que hauria de tenir el compte segons el nombre de seguidors.

El primer que fem tots al mirar qualsevol compte és fixar-nos en el nombre de seguidors. Qui compta amb una gran quantitat de seguidors el tractem d’influencer. Ara bé, hem de veure també la qualitat d’aquests seguidors, la seva veracitat i, no menys important, la seva efectivitat.

Si un compte té milers de seguidors però el nombre de likes es compten per desenes, vol dir que el nivell de compromís amb la marca és baix.

Per exemple, nosaltres n’hem analitzat un (no revelarem el nom per no crear greuges comparatius) que té 4.800 seguidors i una mitja de 100 likes per publicació. Segons les dades d’InstaUp, per anar bé, aquest compte hauria de tenir al voltant d’un 5,7% d’engagement i, no arriba al 3%. Unes dades que demostren que cal que millori l’estratègia de contingut si també vol augmentar el compromís amb la marca.

Cinc consells per augmentar l’engagement

Com a tota estratègia de màrqueting, primer cal conèixer el teu client objectiu i informar-te sobre les seves necessitats, interessos i frustracions. A més, els teus seguidors no es comprometran amb la teva marca si ni tu mateix ho fas. Com?

Aquí et deixem cinc consells per augmentar el nivell d’engagement a les xarxes socials:

1. Menys és més.

Prioritza la qualitat per sobre de la quantitat. Publicar constantment però sense tenir una estratègia darrera no et farà connectar amb la teva audiència.

Et recomanem realitzar un calendari per planificar els temes i la freqüència de les publicacions.

2. Innova.

En la immensitat de les xarxes ens topem amb clons. Còpies de textos i imatges repetides fins a la sacietat i sense recança.

Si vols captar l’interès, sigues original, diferencia el teu contingut de la resta i fes que el públic hi dediqui temps i interactuï.

3. Segueix un mateix estil.

Tenir un estil propi fa que els teus seguidors et reconeguin fàcilment i responguin més ràpid. A més, si segueixes un mateix patró i un to de veu predeterminat faràs la teva imatge de marca més coherent.

4. Crea exclusivitat.

Les stories d’Instagram, per exemple, són un excel·lent recurs per poder parlar de tu a tu amb els seguidors, donar consells o descomptes limitats, mostrar com treballes, el procés o un ‘abans i després’ d’algun producte. Perquè què hi ha més exclusiu que poder donar un cop d’ull darrere dels escenaris?

5. Interactua.

Per aconseguir un bon engagement has de ser sociable. Intenta respondre sempre i, si pots, genera debats i converses. Si vols que els seguidors se sentin part de la teva marca, involucra’t-hi  i interactua amb  ells amb naturalitat.

Bonus Track: Humanitza la marca

A la gent li agrada veure qui hi ha darrere d’un negoci. Donar informació sobre qui ets et permetrà connectar amb el públic i serà la via per guanyar-te la seva confiança.

Les paraules que no s'emporta el vent, queden per escrit


No enviem correu brossa!

Responsable de les dades: ​​Deparaula. Finalitat: ​Enviar-te informació sobre màrqueting i comunicació. Legitimació: El teu consentiment. Destinataris: ​No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Drets: Tens dret a accedir, rectificar, limitar i eliminar les dades en qualsevol moment.

[ Conèixer ]

Formar-se o tenir una idea més o menys completa d’algú o d’alguna cosa.

Digues-hi la teva!
Aquí tindràs veu i vot, i corda per estona. Tirarem pel dret i, amb la mà al cor, parlarem clar i parlarem bé, que no costa gaire.

[ Xarxa social ]

Plataforma digital de comunicació global que posa en contacte un gran nombre d’usuaris.

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube, WhatsApp, Telegram, Snapchat, Pinterest, Flickr, Spotify, TikTok… Són totes les que tenim, però no són totes les que hi ha.

Què vol dir això?

Que no cal tenir un perfil a totes les xarxes socials que trobis pel camí. Cal enfocar la comunicació global entenent que la imatge de la teva empresa, marca, institució o producte es veurà 100 % influïda en funció de com utilitzis totes aquestes plataformes.

Estressant?

T’assessorem per tal de definir una bona estratègia de comunicació i posar en marxa només aquells perfils que siguin d’interès i d’utilitat.

[ Keywords ]

kɪ́jwəːdz

Les keywords són aquelles paraules clau que utilitzem quan busquem informació sobre qualsevol temàtica en un cercador.
La definició és senzilla, oi?
Tot i això, saber-les reconèixer i utilitzar quan toca és més important del que sembla.
Treballar les keywords correctes en els teus continguts digitals pot ajudar-te moltíssim.

Per què?

Et permetrà posicionar bé el contingut als cercadors, evitaràs que es perdi entre tanta informació i augmentaràs les visites de clients potencials.

On les pots utilitzar?

Et poden servir per definir el contingut principal d'una pàgina web, la seva estructura o, fins i tot, els textos d'una publicació a Instagram.
Perquè, sabies que els hashtags també són keywords?

[ Engagement ]

ɪnˈɡeɪdʒmənt

L’engagement és un concepte que s’ha tornat imprescindible a l’hora d’analitzar si una estratègia de màrqueting funciona.
Té a veure amb la fidelitat i el sentit de pertenença a una marca, i és una eina de conversió molt més potent que la publicitat.
Vols saber-ne més?

[ Web ]

Com va dir Bill Gates, "si el teu negoci no és a Internet, el teu negoci no existeix".
Si el teu consumidor és a Internet, per què no hi ets, tu?
Una pàgina web és el teu aparador, és el teu comercial, és una font informativa, és una primera pressa de contacte.
Ara bé, per emergir en un món sobresaturat, calen un propòsit i una estratègia.

[ Marca ]

Segons l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, una marca és tot signe susceptible de representació gràfica, i serveix per distingir els productes i serveis d'una empresa al mercat.
Una marca, però, va molt més enllà del disseny.
Tot el que es comunica, i com es comunica, és marca.
Tot el que la gent percep, pensa, diu, sent i comparteix sobre un producte o servei, és marca.

[ Binge-watching ]

bɪnʤˈwɒʧɪŋ

Expressió anglesa que vindria a dir "fer una marató o atipar-se de sèries". Veure'n capítol rere capítol fins que acabes la sèrie sencera. Això que està tan de moda gràcies a les plataformes de vídeo com Netflix o HBO.
A l’oficina ens vam enganxar a This Is Us, i no neguem que alguna nit hem fet alguna binge-watching a Prime Video. Si no l’has vist, te la recomanem!

[ 10 coses sobre mi ]

1. M’agrada massa el cafè, si mai es pot dir massa.

2. Ferma creient que una trucada val més que un whatsapp.

3. M’organitzo la vida amb mil agendes, però a vegades perdo el cap.

4. Soc molt observadora, encara que sovint porto les ulleres brutes, i si duc una càmera per endur-me un record, millor.

5. De província aragonesa, però mirant els dibuixos en català des de petita.

6. M’encanta llegir en paper. Si em passo al llibre digital, serà perquè no em queda espai a casa.

7. Tinc estancada una passió que em relaxava molt i em feia desconnectar: pintar.

8. Àgil devoradora de sèries i cinema.

9. Sempre aprenent per mantenir-me actualitzada en aquest món de bojos.

10. Un desig: igualtat.

[ Conte ]

Narració, generalment breu, d'un fet o d'una sèrie de fets reals, llegendaris o ficticis, amb la intenció d'entretenir, divertir, moralitzar, etc.
El conte que tothom hauria de llegir és Momo, una novel·la de Michael Ende en què s’explica la lluita entre Momo, una nena òrfena que posseeix una extraordinària habilitat per saber escoltar, i els homes de gris, personatges cadavèrics que viuen del temps estalviat / perdut de la resta de mortals.
Amagada sota la dolçor d’un infant, Momo és una crítica ferotge a les societats modernes, en què el treball converteix la societat en una suma de persones alienades i la productivitat és dirigida per personatges sense escrúpols.
Et sona de res?

[ Copywriter ]

kɑpiːˌraɪtɚ

També anomenat "redactor de continguts publicitaris". Ens encanta adoptar estrangerismes per denominar coses per a les quals ja tenim nom. Per exemple: fúting, bufet, pàrquing, clúster, standing, outlet, hobby, freelance, coaching, brànding… En aquesta web en trobaràs uns quants, però… és un simple tema de posicionament ;-).

[ 10 coses sobre mi ]

1. Vaig enamorar-me gràcies a Twitter.

2. Periodista renegada d’una professió que cada cop disposa de menys temps i recursos.

3. Mare. L’emprenedoria m’ha permès una cosa gairebé impossible: conciliar.

4. He descobert les meravelles que hi ha sota el mar i m'hi submergeixo sempre que puc.

5. Tinc vertigen però mai puc resistir-me a mirar cap avall.

6. M’encanten els gats. En un passat, gat que veia pel carrer, mix que m’emportava a casa.

7. M’he tornat feminista amb el temps. Cada dia el món em demostra que és necessari.

8. Molt fan de qui va inventar la frase “Viatjar és l’única despesa que et farà més ric”.

9. Catalana però també ciutadana del món. Una llengua que no es protegeix és una llengua que mor.

10. Com el gran Capità Enciam postulava, jo també crec que els petits canvis són poderosos.

[ Connectem ]

La teoria dels 6 graus que ja són 4

Situa’t. Anys seixanta. Època dels Beatles i de les manifestacions massives reivindicant nous drets socials.

Opcional

En aquell temps, un nord-americà va voler comprovar si tota la humanitat estava “connectada”.

Com?

Va seleccionar diverses persones a l’atzar i els va demanar que enviessin una carta. L’havien d’enviar a algú que no coneixien de res i que vivia a milers de quilòmetres. Els remitents només en sabien el nom, la professió i una localització aproximada. Perquè la carta arribés a la persona correcta, la condició principal era que els participants havien de donar la missiva a un o diversos intermediaris seguint una mena d’intuïció. Tot això, sense WhatsApp ni Facebook, eh!
En contra del que es creia, la majoria de cartes van arribar i, en comptes de centenars d’intermediaris, només van fer falta entre 5 i 7 persones a la cadena. Voilà la teoria dels 6 graus de separació.

Ara en restem 2, en queden 4

Amb les xarxes socials, aquesta teoria ha quedat obsoleta. Segons un estudi de Facebook, només cal una mitjana de 3,57 persones per connectar els més de 1.590 milions d’usuaris actius de la xarxa (prop d’un 22 % de la població).
Pensa-ho bé, entre tu i Trump només hi ha una cadena de 4 persones de separació. Acolloneix, oi? Ara pensa en les possibilitats que t’obre aquesta teoria. I ignora les possibilitats amb Trump…
Aprofita-ho!