Aprofitant que ha estat el Dia Internacional del Llibre Infantil, cal saber que les històries, com els contes, no són només per a infants.
I és que la vida està feta d’històries.
En aquesta línia, les marques utilitzen les històries per captivar a través de les emocions. El que coneixem com ‘Storytelling’.
Però, què és l’storytelling?
L’storytelling és l’art de contar històries apel·lant a les emocions. ‘Story’ en anglès significa història i ‘telling’ contar.
Dins del màrqueting, aquesta és una tècnica que consisteix a connectar emocionalment amb l’audiència, a través d’una història i els seus personatges, i transmetre un missatge de forma inoblidable.
Les històries, que existeixen des que el món és món, perduren, ens ajuden a aprendre i a evolucionar.
L’emoció del missatge
Ens movem i actuem empesos per l’emoció. La simple transmissió d’un missatge de forma unilateral fa temps que ha deixat de funcionar.
En aquest sentit, l’storytelling busca teixir un vincle amb l’usuari, crear una emoció prou forta que inspiri i faci reaccionar.
Però, per què funciona?
“La gent oblidarà el que vas dir, oblidarà el que vas fer, però mai oblidarà com la vas fer sentir”
Maya Angelou, poetessa d’EUA.
Com fer una història memorable:
Hi ha tres maneres de classificar les històries:
– Les positives: inspiren admiració i queden gravades a la ment a partir d’una acció encomiable i/o que desperta l’empatia.
– Les negatives: generen un record negatiu difícil d’esborrar a través de la por o el rebuig.
– I les que ensenyen: històries que promouen l’aprenentatge a partir d’experiències i reflexions personals. En aquest camp destaca, per exemple, el BBVA i el seu cicle de vídeos ‘Aprendemos Juntos’.
Quatre exemples d’storytelling
La tècnica de l’storytelling és un recurs aplicable a qualsevol plataforma. N’hem escollit quatre que pots trobar fàcilment a la Internet.
CASA TARRADELLAS
A partir d’un fet habitual com és la realització d’una mudança, ens transmeten la idea que la pizza Casa Tarradellas serveix per a eliminar tensions i unir la família.
IKEA
Amb ‘Terraza’, el gegant del moble ens ven la història d’una curiosa amistat entre un home i un ànec. Un anunci que invita a sortir a les terrasses, decorar-les i aprofitar el bon temps.
LA GROSSA DE CAP D’ANY
Els anuncis de loteria són grans exemples d’storytelling. En aquest cas, et parlem de l’anunci de la Grossa de Cap d’Any del 2019. Una història de dos ancians, perfectament factible, i amb un toc d’humor.
L’AGÈNCIA CATALANA DE TURISME
L’últim exemple que et volem compartir és ‘La ruta de l’atzar’, la campanya turística de l’Agència Catalana de Turisme, guanyadora del premi al millor film turístic del món el 2018. El relat de dues noies que, fan la volta a Catalunya, mogudes per la curiositat.
Incorpora la tècnica de l’storytelling a la teva comunicació
Dins la teva estratègia comunicativa, les publicacions a les xarxes socials i les newsletters poden ser grans finestres on incorporar l’storytelling.
Sense dubte, davant del volum de propostes, aquelles marques que fomenten el sentit de pertinença, treballen uns valors i aconsegueixen establir un vincle emocional amb els seus seguidors tenen més possibilitats de sobreviure en un mercat saturat.
De l’Storytelling a l’Storydoing
Una història de solidaritat col·lectiva per fer front a la pandèmia.
La crisi de la Covid-19 està donant lloc a la creació de milions d’històries; anècdotes personals fruit del confinament que marcaran un abans i un després en la història contemporània.
Una situació, anòmala i sense precedents, que ha fet que moltes marques es bolquin en la lluita contra el coronavirus d’una manera diferent: actuant.