fbpx

Storytelling o l’art de contar històries que connecten

L’storytelling és l’art de contar històries apel·lant a les emocions.

Aprofitant que ha estat el Dia Internacional del Llibre Infantil, cal saber que les històries, com els contes, no són només per a infants.

I és que la vida està feta d’històries.

En aquesta línia, les marques utilitzen les històries per captivar a través de les emocions. El que coneixem com ‘Storytelling’.

Però, què és l’storytelling?

L’storytelling és l’art de contar històries apel·lant a les emocions. ‘Story’ en anglès significa història i ‘telling’ contar.

Dins del màrqueting, aquesta és una tècnica que consisteix a connectar emocionalment amb l’audiència, a través d’una història i els seus personatges, i transmetre un missatge de forma inoblidable.

Les històries, que existeixen des que el món és món, perduren, ens ajuden a aprendre i a evolucionar.

L’emoció del missatge

Ens movem i actuem empesos per l’emoció. La simple transmissió d’un missatge de forma unilateral fa temps que ha deixat de funcionar.

En aquest sentit, l’storytelling busca teixir un vincle amb l’usuari, crear una emoció prou forta que inspiri i faci reaccionar.

Però, per què funciona?

“La gent oblidarà el que vas dir, oblidarà el que vas fer, però mai oblidarà com la vas fer sentir”

Maya Angelou, poetessa d’EUA.

Com fer una història memorable:

Hi ha tres maneres de classificar les històries:

– Les positives: inspiren admiració i queden gravades a la ment a partir d’una acció encomiable i/o que desperta l’empatia.

– Les negatives: generen un record negatiu difícil d’esborrar a través de la por o el rebuig.

– I les que ensenyen: històries que promouen l’aprenentatge a partir d’experiències i reflexions personals. En aquest camp destaca, per exemple, el BBVA i el seu cicle de vídeos ‘Aprendemos Juntos’.

Quatre exemples d’storytelling

La tècnica de l’storytelling és un recurs aplicable a qualsevol plataforma. N’hem escollit quatre que pots trobar fàcilment a la Internet.

CASA TARRADELLAS

A partir d’un fet habitual com és la realització d’una mudança, ens transmeten la idea que la pizza Casa Tarradellas serveix per a eliminar tensions i unir la família.

IKEA

Amb ‘Terraza’, el gegant del moble ens ven la història d’una curiosa amistat entre un home i un ànec. Un anunci que invita a sortir a les terrasses, decorar-les i aprofitar el bon temps.

LA GROSSA DE CAP D’ANY

Els anuncis de loteria són grans exemples d’storytelling. En aquest cas, et parlem de l’anunci de la Grossa de Cap d’Any del 2019. Una història de dos ancians, perfectament factible, i amb un toc d’humor.

L’AGÈNCIA CATALANA DE TURISME

L’últim exemple que et volem compartir és ‘La ruta de l’atzar’, la campanya turística de l’Agència Catalana de Turisme, guanyadora del premi al millor film turístic del món el 2018. El relat de dues noies que, fan la volta a Catalunya, mogudes per la curiositat.

Incorpora la tècnica de l’storytelling a la teva comunicació

Dins la teva estratègia comunicativa, les publicacions a les xarxes socials i les newsletters poden ser grans finestres on incorporar l’storytelling.

Sense dubte, davant del volum de propostes, aquelles marques que fomenten el sentit de pertinença, treballen uns valors i aconsegueixen establir un vincle emocional amb els seus seguidors tenen més possibilitats de sobreviure en un mercat saturat.

De l’Storytelling a l’Storydoing

Una història de solidaritat col·lectiva per fer front a la pandèmia.

La crisi de la Covid-19 està donant lloc a la creació de milions d’històries; anècdotes personals fruit del confinament que marcaran un abans i un després en la història contemporània.

Una situació, anòmala i sense precedents, que ha fet que moltes marques es bolquin en la lluita contra el coronavirus d’una manera diferent: actuant.

Les paraules que no s'emporta el vent, queden per escrit


No enviem correu brossa!

Responsable de les dades: ​​Deparaula. Finalitat: ​Enviar-te informació sobre màrqueting i comunicació. Legitimació: El teu consentiment. Destinataris: ​No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Drets: Tens dret a accedir, rectificar, limitar i eliminar les dades en qualsevol moment.

[ Conèixer ]

Formar-se o tenir una idea més o menys completa d’algú o d’alguna cosa.

Digues-hi la teva!
Aquí tindràs veu i vot, i corda per estona. Tirarem pel dret i, amb la mà al cor, parlarem clar i parlarem bé, que no costa gaire.

[ Xarxa social ]

Plataforma digital de comunicació global que posa en contacte un gran nombre d’usuaris.

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube, WhatsApp, Telegram, Snapchat, Pinterest, Flickr, Spotify, TikTok… Són totes les que tenim, però no són totes les que hi ha.

Què vol dir això?

Que no cal tenir un perfil a totes les xarxes socials que trobis pel camí. Cal enfocar la comunicació global entenent que la imatge de la teva empresa, marca, institució o producte es veurà 100 % influïda en funció de com utilitzis totes aquestes plataformes.

Estressant?

T’assessorem per tal de definir una bona estratègia de comunicació i posar en marxa només aquells perfils que siguin d’interès i d’utilitat.

[ Keywords ]

kɪ́jwəːdz

Les keywords són aquelles paraules clau que utilitzem quan busquem informació sobre qualsevol temàtica en un cercador.
La definició és senzilla, oi?
Tot i això, saber-les reconèixer i utilitzar quan toca és més important del que sembla.
Treballar les keywords correctes en els teus continguts digitals pot ajudar-te moltíssim.

Per què?

Et permetrà posicionar bé el contingut als cercadors, evitaràs que es perdi entre tanta informació i augmentaràs les visites de clients potencials.

On les pots utilitzar?

Et poden servir per definir el contingut principal d'una pàgina web, la seva estructura o, fins i tot, els textos d'una publicació a Instagram.
Perquè, sabies que els hashtags també són keywords?

[ Engagement ]

ɪnˈɡeɪdʒmənt

L’engagement és un concepte que s’ha tornat imprescindible a l’hora d’analitzar si una estratègia de màrqueting funciona.
Té a veure amb la fidelitat i el sentit de pertenença a una marca, i és una eina de conversió molt més potent que la publicitat.
Vols saber-ne més?

[ Web ]

Com va dir Bill Gates, "si el teu negoci no és a Internet, el teu negoci no existeix".
Si el teu consumidor és a Internet, per què no hi ets, tu?
Una pàgina web és el teu aparador, és el teu comercial, és una font informativa, és una primera pressa de contacte.
Ara bé, per emergir en un món sobresaturat, calen un propòsit i una estratègia.

[ Marca ]

Segons l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, una marca és tot signe susceptible de representació gràfica, i serveix per distingir els productes i serveis d'una empresa al mercat.
Una marca, però, va molt més enllà del disseny.
Tot el que es comunica, i com es comunica, és marca.
Tot el que la gent percep, pensa, diu, sent i comparteix sobre un producte o servei, és marca.

[ Binge-watching ]

bɪnʤˈwɒʧɪŋ

Expressió anglesa que vindria a dir "fer una marató o atipar-se de sèries". Veure'n capítol rere capítol fins que acabes la sèrie sencera. Això que està tan de moda gràcies a les plataformes de vídeo com Netflix o HBO.
A l’oficina ens vam enganxar a This Is Us, i no neguem que alguna nit hem fet alguna binge-watching a Prime Video. Si no l’has vist, te la recomanem!

[ 10 coses sobre mi ]

1. M’agrada massa el cafè, si mai es pot dir massa.

2. Ferma creient que una trucada val més que un whatsapp.

3. M’organitzo la vida amb mil agendes, però a vegades perdo el cap.

4. Soc molt observadora, encara que sovint porto les ulleres brutes, i si duc una càmera per endur-me un record, millor.

5. De província aragonesa, però mirant els dibuixos en català des de petita.

6. M’encanta llegir en paper. Si em passo al llibre digital, serà perquè no em queda espai a casa.

7. Tinc estancada una passió que em relaxava molt i em feia desconnectar: pintar.

8. Àgil devoradora de sèries i cinema.

9. Sempre aprenent per mantenir-me actualitzada en aquest món de bojos.

10. Un desig: igualtat.

[ Conte ]

Narració, generalment breu, d'un fet o d'una sèrie de fets reals, llegendaris o ficticis, amb la intenció d'entretenir, divertir, moralitzar, etc.
El conte que tothom hauria de llegir és Momo, una novel·la de Michael Ende en què s’explica la lluita entre Momo, una nena òrfena que posseeix una extraordinària habilitat per saber escoltar, i els homes de gris, personatges cadavèrics que viuen del temps estalviat / perdut de la resta de mortals.
Amagada sota la dolçor d’un infant, Momo és una crítica ferotge a les societats modernes, en què el treball converteix la societat en una suma de persones alienades i la productivitat és dirigida per personatges sense escrúpols.
Et sona de res?

[ Copywriter ]

kɑpiːˌraɪtɚ

També anomenat "redactor de continguts publicitaris". Ens encanta adoptar estrangerismes per denominar coses per a les quals ja tenim nom. Per exemple: fúting, bufet, pàrquing, clúster, standing, outlet, hobby, freelance, coaching, brànding… En aquesta web en trobaràs uns quants, però… és un simple tema de posicionament ;-).

[ 10 coses sobre mi ]

1. Vaig enamorar-me gràcies a Twitter.

2. Periodista renegada d’una professió que cada cop disposa de menys temps i recursos.

3. Mare. L’emprenedoria m’ha permès una cosa gairebé impossible: conciliar.

4. He descobert les meravelles que hi ha sota el mar i m'hi submergeixo sempre que puc.

5. Tinc vertigen però mai puc resistir-me a mirar cap avall.

6. M’encanten els gats. En un passat, gat que veia pel carrer, mix que m’emportava a casa.

7. M’he tornat feminista amb el temps. Cada dia el món em demostra que és necessari.

8. Molt fan de qui va inventar la frase “Viatjar és l’única despesa que et farà més ric”.

9. Catalana però també ciutadana del món. Una llengua que no es protegeix és una llengua que mor.

10. Com el gran Capità Enciam postulava, jo també crec que els petits canvis són poderosos.

[ Connectem ]

La teoria dels 6 graus que ja són 4

Situa’t. Anys seixanta. Època dels Beatles i de les manifestacions massives reivindicant nous drets socials.

Opcional

En aquell temps, un nord-americà va voler comprovar si tota la humanitat estava “connectada”.

Com?

Va seleccionar diverses persones a l’atzar i els va demanar que enviessin una carta. L’havien d’enviar a algú que no coneixien de res i que vivia a milers de quilòmetres. Els remitents només en sabien el nom, la professió i una localització aproximada. Perquè la carta arribés a la persona correcta, la condició principal era que els participants havien de donar la missiva a un o diversos intermediaris seguint una mena d’intuïció. Tot això, sense WhatsApp ni Facebook, eh!
En contra del que es creia, la majoria de cartes van arribar i, en comptes de centenars d’intermediaris, només van fer falta entre 5 i 7 persones a la cadena. Voilà la teoria dels 6 graus de separació.

Ara en restem 2, en queden 4

Amb les xarxes socials, aquesta teoria ha quedat obsoleta. Segons un estudi de Facebook, només cal una mitjana de 3,57 persones per connectar els més de 1.590 milions d’usuaris actius de la xarxa (prop d’un 22 % de la població).
Pensa-ho bé, entre tu i Trump només hi ha una cadena de 4 persones de separació. Acolloneix, oi? Ara pensa en les possibilitats que t’obre aquesta teoria. I ignora les possibilitats amb Trump…
Aprofita-ho!