fbpx

Calendari editorial: Què és i per què és indispensable

Portada_Calendari editorial: Què és i per què és indispensable
Portada_Calendari editorial: Què és i per què és indispensable
Un calendari editorial et servirà per focalitzar més i estressar-te menys.

No t’enganyis. Publicar una foto a les xarxes socials, escriure un parell de línies i afegir-hi quatre hashtags, no és difícil. És més, si no t’importa exposar-te, pot ser que fins i tot, guanyis milers de seguidors a base de selfies o mentre balles alguna de les cançons clàssiques que han tornat a la vida gràcies a TikTok.

Ara bé, més enllà d’aconseguir followers, omples la nevera invertint el temps d’aquesta manera?

Si no és el cas, et falta estratègia.

Independentment del canal que utilitzis, si vols comunicar-te bé, necessites una estratègia. I aquí entra en joc el calendari editorial.

Què és un calendari editorial?

Un calendari editorial és una eina de planificació de contingut. És una guia que t’indica en tot moment quins temes tractaràs, on, quan i com. Serveix tant per a continguts del blog corporatiu, com per a publicacions a les xarxes socials o per als butlletins.

Aquest calendari editorial és un document que t’ajudarà a planificar amb antelació les teves campanyes comercials. Si elabores torrons, saps que has de promocionar-te, com a mínim, dos mesos abans de Nadal. En cas que distribueixis material escolar, has de moure fils a l’estiu, molt abans de l’inici del curs.

Un full de ruta que et servirà per no caure en l’error del Pink Washing*, i t’evitarà ballar al so d’una cançó popular que fa gràcia, però no aporta res a la teva audiència.

*Es coneix com a Pink Washing o rentat rosa quan les empreses s’omplen la boca donant suport a una lluita o causa concreta, però l’únic que volen és intentar obtenir majors beneficis i millorar la seva imatge de marca.

En resum: un calendari editorial et servirà per focalitzar més i estressar-te menys.

5 avantatges de crear un calendari editorial

Al principi, et pot fer una mica de mandra planificar tot el contingut. Ara bé, a la llarga ho agrairàs perquè…

1. Estalvies temps

Fer una foto, pensar el text, escollir els hashtags… Tot necessita temps. I aquells dies en què la inspiració no apareix, és fàcil que ho deixis estar.

Si planifiques tot el teu contingut en un calendari editorial, seràs més eficient.

2. Redueixes errors

Cometre una falta d’ortografia, equivocar-te de data, de format, etc. són errors que, si treballes amb temps, pots evitar. Tots ens equivoquem, però les pífies – sobretot les grans –  són cosines germanes de la pressa.

3. Millores la coordinació si treballes en equip

El calendari editorial és imprescindible per a coordinar tot el material quan tens un equip. A més, a l’agència, el compartim amb els clients perquè sàpiguen en tot moment què, quan i com es publicarà i quant temps tenen per enviar-nos informació o perfilar alguna publicació.

4. Preveus els dies clau

Amb un calendari editorial centraràs esforços en els dies importants per al teu negoci. Per exemple, si tens una gestoria, planificaràs amb antelació quan has d’avisar els teus clients que comença el període per fer la Declaració de la Renda.

Ara bé, valora si t’interessen algunes efemèrides. Si tens una Clínica Veterinària potser vols fer difusió del Dia Mundial dels Animals, però no t’interessa parlar del Dia Mundial de vestir la teva mascota.

5. Crees contingut amb sentit

Què aporta publicar per publicar?

Si tens clara la teva estratègia, l’objectiu de cada publicació, el públic a qui et dirigeixes i crees contingut coherent amb la teva marca, tens més opcions d’aconseguir clients.

Un calendari editorial et servirà per no perdre temps creant publicacions que no serveixen per al teu negoci. Amb ell, sabràs quin contingut funciona i podràs pensar a llarg termini.

On pots aplicar el calendari editorial?

Un calendari editorial et pot servir per a molts canals de comunicació. Nosaltres en destaquem tres:

1. Xarxes socials

Amb un calendari editorial pots planificar el contingut de les teves xarxes socials segons la finalitat, el format i la data de publicació, entre altres. A més, pots incloure les creativitats, els textos o captions, els hashtags i els comptes que has d’etiquetar.

Captura de pantalla_Calendari editorial_xarxes socials
Exemple de calendari editorial creat per a promocionar les xarxes de Turisme Urgell

2. Blog corporatiu

El calendari editorial t’ajuda a organitzar els temes que vols tractar al teu blog corporatiu i les dates de publicació. Pots incloure-hi enllaços, paraules clau, CTA (Call To Action o trucades a l’acció), imatges destacades i temps d’entrega.

Captura de pantalla_Calendari editorial_Blog corporatiu
Exemple de calendari editorial realitzat per a l’empresa Kopen Software

3. Email màrqueting

Si realitzes estratègies d’email màrqueting, amb un calendari editorial sabràs quin correu s’enviarà i quan, amb quin assumpte, enllaços i llista de subscriptors.

Com crear el teu calendari editorial?

Sigui per planificar les xarxes socials, el blog o l’estratègia d’email màrqueting, pots crear el calendari editorial en una senzilla graella o utilitzar eines com ara Trello o Google Calendar… les opcions són infinites.

Com ho fem a Deparaula?

Nosaltres treballem sempre sota una premissa: No publicar res que el client no hagi aprovat.

I és que, encara que ens agradi la sèrie Emily in Paris (irreal, però molt entretinguda), no volem ser una Emily que es fica en problemes per no valorar les conseqüències de publicar a l’esquena dels clients.

C’est la vie!

Per això, a Deparaula treballem en 3 fases:

  1. Creem l’estratègia i els objectius. Un document on analitzem d’on partim i detallem què volem aconseguir.
  2. Elaborem el calendari editorial i marquem quines temàtiques i quines campanyes seran importants.
  3. Presentem la proposta. Creem el contingut que el client ha de revisar i aprovar.

I si vols publicar alguna cosa que no està planificada?

Que quedi clar que el calendari editorial és una guia. Si hi ha algun tema que surt de la planificació, no s’acaba el món. Adapta’l.

Recorda: l’objectiu de planificar és reduir l’estrès. No et capfiquis en mil i un apartats, dissenys i afegits.

La idea no és que el calendari sigui bonic, sinó que l’utilitzis per millorar la teva productivitat i comunicar amb estratègia.

Si se’t fa feixuc, podem ajudar-te… Posarem llum a la foscor.

Les paraules que no s'emporta el vent, queden per escrit


No enviem correu brossa!

Responsable de les dades: ​​Deparaula. Finalitat: ​Enviar-te informació sobre màrqueting i comunicació. Legitimació: El teu consentiment. Destinataris: ​No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Drets: Tens dret a accedir, rectificar, limitar i eliminar les dades en qualsevol moment.

[ Conèixer ]

Formar-se o tenir una idea més o menys completa d’algú o d’alguna cosa.

Digues-hi la teva!
Aquí tindràs veu i vot, i corda per estona. Tirarem pel dret i, amb la mà al cor, parlarem clar i parlarem bé, que no costa gaire.

[ Xarxa social ]

Plataforma digital de comunicació global que posa en contacte un gran nombre d’usuaris.

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube, WhatsApp, Telegram, Snapchat, Pinterest, Flickr, Spotify, TikTok… Són totes les que tenim, però no són totes les que hi ha.

Què vol dir això?

Que no cal tenir un perfil a totes les xarxes socials que trobis pel camí. Cal enfocar la comunicació global entenent que la imatge de la teva empresa, marca, institució o producte es veurà 100 % influïda en funció de com utilitzis totes aquestes plataformes.

Estressant?

T’assessorem per tal de definir una bona estratègia de comunicació i posar en marxa només aquells perfils que siguin d’interès i d’utilitat.

[ Keywords ]

kɪ́jwəːdz

Les keywords són aquelles paraules clau que utilitzem quan busquem informació sobre qualsevol temàtica en un cercador.
La definició és senzilla, oi?
Tot i això, saber-les reconèixer i utilitzar quan toca és més important del que sembla.
Treballar les keywords correctes en els teus continguts digitals pot ajudar-te moltíssim.

Per què?

Et permetrà posicionar bé el contingut als cercadors, evitaràs que es perdi entre tanta informació i augmentaràs les visites de clients potencials.

On les pots utilitzar?

Et poden servir per definir el contingut principal d'una pàgina web, la seva estructura o, fins i tot, els textos d'una publicació a Instagram.
Perquè, sabies que els hashtags també són keywords?

[ Engagement ]

ɪnˈɡeɪdʒmənt

L’engagement és un concepte que s’ha tornat imprescindible a l’hora d’analitzar si una estratègia de màrqueting funciona.
Té a veure amb la fidelitat i el sentit de pertenença a una marca, i és una eina de conversió molt més potent que la publicitat.
Vols saber-ne més?

[ Web ]

Com va dir Bill Gates, "si el teu negoci no és a Internet, el teu negoci no existeix".
Si el teu consumidor és a Internet, per què no hi ets, tu?
Una pàgina web és el teu aparador, és el teu comercial, és una font informativa, és una primera pressa de contacte.
Ara bé, per emergir en un món sobresaturat, calen un propòsit i una estratègia.

[ Marca ]

Segons l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, una marca és tot signe susceptible de representació gràfica, i serveix per distingir els productes i serveis d'una empresa al mercat.
Una marca, però, va molt més enllà del disseny.
Tot el que es comunica, i com es comunica, és marca.
Tot el que la gent percep, pensa, diu, sent i comparteix sobre un producte o servei, és marca.

[ Binge-watching ]

bɪnʤˈwɒʧɪŋ

Expressió anglesa que vindria a dir "fer una marató o atipar-se de sèries". Veure'n capítol rere capítol fins que acabes la sèrie sencera. Això que està tan de moda gràcies a les plataformes de vídeo com Netflix o HBO.
A l’oficina ens vam enganxar a This Is Us, i no neguem que alguna nit hem fet alguna binge-watching a Prime Video. Si no l’has vist, te la recomanem!

[ 10 coses sobre mi ]

1. M’agrada massa el cafè, si mai es pot dir massa.

2. Ferma creient que una trucada val més que un whatsapp.

3. M’organitzo la vida amb mil agendes, però a vegades perdo el cap.

4. Soc molt observadora, encara que sovint porto les ulleres brutes, i si duc una càmera per endur-me un record, millor.

5. De província aragonesa, però mirant els dibuixos en català des de petita.

6. M’encanta llegir en paper. Si em passo al llibre digital, serà perquè no em queda espai a casa.

7. Tinc estancada una passió que em relaxava molt i em feia desconnectar: pintar.

8. Àgil devoradora de sèries i cinema.

9. Sempre aprenent per mantenir-me actualitzada en aquest món de bojos.

10. Un desig: igualtat.

[ Conte ]

Narració, generalment breu, d'un fet o d'una sèrie de fets reals, llegendaris o ficticis, amb la intenció d'entretenir, divertir, moralitzar, etc.
El conte que tothom hauria de llegir és Momo, una novel·la de Michael Ende en què s’explica la lluita entre Momo, una nena òrfena que posseeix una extraordinària habilitat per saber escoltar, i els homes de gris, personatges cadavèrics que viuen del temps estalviat / perdut de la resta de mortals.
Amagada sota la dolçor d’un infant, Momo és una crítica ferotge a les societats modernes, en què el treball converteix la societat en una suma de persones alienades i la productivitat és dirigida per personatges sense escrúpols.
Et sona de res?

[ Copywriter ]

kɑpiːˌraɪtɚ

També anomenat "redactor de continguts publicitaris". Ens encanta adoptar estrangerismes per denominar coses per a les quals ja tenim nom. Per exemple: fúting, bufet, pàrquing, clúster, standing, outlet, hobby, freelance, coaching, brànding… En aquesta web en trobaràs uns quants, però… és un simple tema de posicionament ;-).

[ 10 coses sobre mi ]

1. Vaig enamorar-me gràcies a Twitter.

2. Periodista renegada d’una professió que cada cop disposa de menys temps i recursos.

3. Mare. L’emprenedoria m’ha permès una cosa gairebé impossible: conciliar.

4. He descobert les meravelles que hi ha sota el mar i m'hi submergeixo sempre que puc.

5. Tinc vertigen però mai puc resistir-me a mirar cap avall.

6. M’encanten els gats. En un passat, gat que veia pel carrer, mix que m’emportava a casa.

7. M’he tornat feminista amb el temps. Cada dia el món em demostra que és necessari.

8. Molt fan de qui va inventar la frase “Viatjar és l’única despesa que et farà més ric”.

9. Catalana però també ciutadana del món. Una llengua que no es protegeix és una llengua que mor.

10. Com el gran Capità Enciam postulava, jo també crec que els petits canvis són poderosos.

[ Connectem ]

La teoria dels 6 graus que ja són 4

Situa’t. Anys seixanta. Època dels Beatles i de les manifestacions massives reivindicant nous drets socials.

Opcional

En aquell temps, un nord-americà va voler comprovar si tota la humanitat estava “connectada”.

Com?

Va seleccionar diverses persones a l’atzar i els va demanar que enviessin una carta. L’havien d’enviar a algú que no coneixien de res i que vivia a milers de quilòmetres. Els remitents només en sabien el nom, la professió i una localització aproximada. Perquè la carta arribés a la persona correcta, la condició principal era que els participants havien de donar la missiva a un o diversos intermediaris seguint una mena d’intuïció. Tot això, sense WhatsApp ni Facebook, eh!
En contra del que es creia, la majoria de cartes van arribar i, en comptes de centenars d’intermediaris, només van fer falta entre 5 i 7 persones a la cadena. Voilà la teoria dels 6 graus de separació.

Ara en restem 2, en queden 4

Amb les xarxes socials, aquesta teoria ha quedat obsoleta. Segons un estudi de Facebook, només cal una mitjana de 3,57 persones per connectar els més de 1.590 milions d’usuaris actius de la xarxa (prop d’un 22 % de la població).
Pensa-ho bé, entre tu i Trump només hi ha una cadena de 4 persones de separació. Acolloneix, oi? Ara pensa en les possibilitats que t’obre aquesta teoria. I ignora les possibilitats amb Trump…
Aprofita-ho!