No t’enganyis. Publicar una foto a les xarxes socials, escriure un parell de línies i afegir-hi quatre hashtags, no és difícil. És més, si no t’importa exposar-te, pot ser que fins i tot, guanyis milers de seguidors a base de selfies o mentre balles alguna de les cançons clàssiques que han tornat a la vida gràcies a TikTok.
Ara bé, més enllà d’aconseguir followers, omples la nevera invertint el temps d’aquesta manera?
Si no és el cas, et falta estratègia.
Independentment del canal que utilitzis, si vols comunicar-te bé, necessites una estratègia. I aquí entra en joc el calendari editorial.
Què és un calendari editorial?
Un calendari editorial és una eina de planificació de contingut. És una guia que t’indica en tot moment quins temes tractaràs, on, quan i com. Serveix tant per a continguts del blog corporatiu, com per a publicacions a les xarxes socials o per als butlletins.
Aquest calendari editorial és un document que t’ajudarà a planificar amb antelació les teves campanyes comercials. Si elabores torrons, saps que has de promocionar-te, com a mínim, dos mesos abans de Nadal. En cas que distribueixis material escolar, has de moure fils a l’estiu, molt abans de l’inici del curs.
Un full de ruta que et servirà per no caure en l’error del Pink Washing*, i t’evitarà ballar al so d’una cançó popular que fa gràcia, però no aporta res a la teva audiència.
*Es coneix com a Pink Washing o rentat rosa quan les empreses s’omplen la boca donant suport a una lluita o causa concreta, però l’únic que volen és intentar obtenir majors beneficis i millorar la seva imatge de marca.
En resum: un calendari editorial et servirà per focalitzar més i estressar-te menys.
5 avantatges de crear un calendari editorial
Al principi, et pot fer una mica de mandra planificar tot el contingut. Ara bé, a la llarga ho agrairàs perquè…
1. Estalvies temps
Fer una foto, pensar el text, escollir els hashtags… Tot necessita temps. I aquells dies en què la inspiració no apareix, és fàcil que ho deixis estar.
Si planifiques tot el teu contingut en un calendari editorial, seràs més eficient.
2. Redueixes errors
Cometre una falta d’ortografia, equivocar-te de data, de format, etc. són errors que, si treballes amb temps, pots evitar. Tots ens equivoquem, però les pífies – sobretot les grans – són cosines germanes de la pressa.
3. Millores la coordinació si treballes en equip
El calendari editorial és imprescindible per a coordinar tot el material quan tens un equip. A més, a l’agència, el compartim amb els clients perquè sàpiguen en tot moment què, quan i com es publicarà i quant temps tenen per enviar-nos informació o perfilar alguna publicació.
4. Preveus els dies clau
Amb un calendari editorial centraràs esforços en els dies importants per al teu negoci. Per exemple, si tens una gestoria, planificaràs amb antelació quan has d’avisar els teus clients que comença el període per fer la Declaració de la Renda.
Ara bé, valora si t’interessen algunes efemèrides. Si tens una Clínica Veterinària potser vols fer difusió del Dia Mundial dels Animals, però no t’interessa parlar del Dia Mundial de vestir la teva mascota.
5. Crees contingut amb sentit
Què aporta publicar per publicar?
Si tens clara la teva estratègia, l’objectiu de cada publicació, el públic a qui et dirigeixes i crees contingut coherent amb la teva marca, tens més opcions d’aconseguir clients.
Un calendari editorial et servirà per no perdre temps creant publicacions que no serveixen per al teu negoci. Amb ell, sabràs quin contingut funciona i podràs pensar a llarg termini.
On pots aplicar el calendari editorial?
Un calendari editorial et pot servir per a molts canals de comunicació. Nosaltres en destaquem tres:
1. Xarxes socials
Amb un calendari editorial pots planificar el contingut de les teves xarxes socials segons la finalitat, el format i la data de publicació, entre altres. A més, pots incloure les creativitats, els textos o captions, els hashtags i els comptes que has d’etiquetar.

2. Blog corporatiu
El calendari editorial t’ajuda a organitzar els temes que vols tractar al teu blog corporatiu i les dates de publicació. Pots incloure-hi enllaços, paraules clau, CTA (Call To Action o trucades a l’acció), imatges destacades i temps d’entrega.

3. Email màrqueting
Si realitzes estratègies d’email màrqueting, amb un calendari editorial sabràs quin correu s’enviarà i quan, amb quin assumpte, enllaços i llista de subscriptors.
Com crear el teu calendari editorial?
Sigui per planificar les xarxes socials, el blog o l’estratègia d’email màrqueting, pots crear el calendari editorial en una senzilla graella o utilitzar eines com ara Trello o Google Calendar… les opcions són infinites.
Com ho fem a Deparaula?
Nosaltres treballem sempre sota una premissa: No publicar res que el client no hagi aprovat.
I és que, encara que ens agradi la sèrie Emily in Paris (irreal, però molt entretinguda), no volem ser una Emily que es fica en problemes per no valorar les conseqüències de publicar a l’esquena dels clients.
C’est la vie!
Per això, a Deparaula treballem en 3 fases:
- Creem l’estratègia i els objectius. Un document on analitzem d’on partim i detallem què volem aconseguir.
- Elaborem el calendari editorial i marquem quines temàtiques i quines campanyes seran importants.
- Presentem la proposta. Creem el contingut que el client ha de revisar i aprovar.
I si vols publicar alguna cosa que no està planificada?
Que quedi clar que el calendari editorial és una guia. Si hi ha algun tema que surt de la planificació, no s’acaba el món. Adapta’l.
Recorda: l’objectiu de planificar és reduir l’estrès. No et capfiquis en mil i un apartats, dissenys i afegits.
La idea no és que el calendari sigui bonic, sinó que l’utilitzis per millorar la teva productivitat i comunicar amb estratègia.
Si se’t fa feixuc, podem ajudar-te… Posarem llum a la foscor.