Sobreviure en un mar de hashtags

‘#’

 

Aquest símbol ha conviscut amb nosaltres mitja vida sense que molts sabéssim ben bé quina funció tenia. El trobaves al teclat del telèfon, al costat del número 0. Antigament, igual que l’asterisc, el símbol ‘#’ servia per executar funcions.

Amb el boom dels smartphones i les xarxes socials, el coixinet (així és com es diu en català) s’ha reinventat donant lloc a les etiquetes o hashtags. I és que, avui en dia, però, el trobem a tot arreu.

 

Però, què és un hashtag?

El terme prové de la llengua anglesa i significa etiqueta. Una paraula que incorpora el coixinet davant és un hasthag i s’utilitza a les xarxes socials per organitzar-ne el contingut per categories i temes. Així, per exemple, #cafè #Lleida o #felicitat són hashtags que classifiquen per temàtica, localització o estat anímic.

En els seus inicis, els hashtags eren molt utilitzats a Twitter, però actualment el seu ús s’ha estès a altres plataformes com Facebook i Instagram.

 

Per què has d’utilitzar hashtags?

El motiu més important és que amb l’ús de hashtags augmentes la teva visibilitat a les xarxes i arribes a més usuaris, seguidors i clients potencials. 

I això et permet:

– Posicionar la marca.

– Arribar a nova audiència.

– Connectar amb possibles clients.

– Estar al cas de les novetats sobre un tema concret.

 

Com has d’escollir les etiquetes?

El primer que has de fer és establir les paraules clau de la teva marca o negoci. Han de ser paraules relacionades amb el teu sector/servei/producte que ofereixis i el teu públic objectiu.

Quan tinguis un llistat de paraules clau, afegeix el símbol # davant, i busca-les a Instagram per trobar hashtags relacionats que puguis fer servir.  

La millor forma és buscar la varietat i, en la mesura del possible, anar-los canviant per aconseguir arribar a nous usuaris.

Busca l’equilibri entre les diverses categories: generals del sector, generals del servei, concrets de la marca, de la mateixa temàtica…

Cal tenir en compte que si n’abuses avorriràs el lector. S’aconsella posar-ne una mitjana de 5 o 6. A més, has de tenir en compte que Instagram no et deixa utilitzar-ne més de 30 en una mateixa publicació.

 

Sobreviure en un mar de hashtags. Dos errors que no has de cometre

  • Escriure hashtags molt específics.

Si escrius hashtags molt específics, no aconseguiràs visibilitat per una raó molt senzilla: gairebé ningú els buscarà.

  • Escriure hashtags molt genèrics.

Per altra banda, si et decantes per un hashtag massa genèric o que s’utilitza molt sovint, tampoc serà fàcil que et vegin, ja que serà com buscar un peix al mar i serà difícil que afloris entre tanta competència.

 

Paraules prohibides

Com a curiositat, has de saber que hi ha una seguit de paraules com #anal o #hardcore o #like que estan prohibides per Instagram. Algunes temporalment i d’altres de manera definitiva. En aquest enllaç pots veure quins hashtags estan prohibits o banejats.

 

Com sabràs si els hashtags t’estan funcionant?

Actualment, encara no es pot saber quin hashtag et funciona millor que un altre d’una manera senzilla. I això dona peu a la tradicional estratègia d’actuar segons prova i error. Experimenta i fes combinacions noves amb el teu llistat de paraules clau.

 

Desmentim tres mites d’Instagram

D’ençà que utilitzes Instagram, segurament hauràs sentit nombroses afirmacions sobre què pots i què no pots fer a la plataforma. Et desmentim tres mites que han calat força:

1. ‘Com més popular i més gent utilitza un hashtag, millor. I si és en anglès, segur que funciona.’

Aquest ja l’hem desmentit quan hem parlat de quins hashtags escollir perquè les nostres publicacions arribin a més gent. Recordem que els hashtags massificats no t’ajudaran a aconseguir aquest objectiu, tindràs molta més competència i el teu contingut passarà desapercebut. A més, que sigui en anglès o no, no té cap rellevància.

Hem de valorar a quin públic ens interessa arribar i què buscarà aquesta audiència per després decidir la llengua en què volem els hashtags.

2. ‘Si utilitzes més de 5 hashtags, Instagram et penalitza.

La mateixa plataforma t’informa sobre l’ús dels hashtags i quants en pots posar en una publicació. El que sí que és cert és que no et deixarà publicar-ne més de 30.

3. ‘Els hashtags només funcionen al text de la publicació’.

No és cert. Pots utilitzar-los a les publicacions, a les stories i a la biografia del teu perfil. També pots afegir-los a la secció de comentaris (alguns usuaris pensen que les publicacions queden més estètiques), ja que, en contra del que pensa molta gent, també indexen i posicionen el contingut.