Storytelling

Saps què em va passar l’altre dia? Anava caminant pel carrer i un home em va aturar.

Jo, sorpresa,…

Ara voldries saber com acaba aquesta anècdota, oi?

Les històries no són només per als nens. Quantes vegades t’ha atrapat un relat i has volgut saber-ne el final?

Tot està fet d’històries. Tot.

 

A més, en un món saturat d’informació i de publicitat intrusiva, estratègies de comunicació com l’storytelling fan que la teva marca destaqui per sobre d’altres i arribi a més públic.

 

L’art de l’storytelling

L’storytelling és l’art de contar històries apel·lant a les seves emocions.

Dins del màrqueting, aquesta és una tècnica que consisteix a connectar emocionalment amb l’audiència a través de la creació d’un missatge, una història amb els seus personatges i la seva trama, generant així una relació de confiança i fidelitat amb el públic.

“La gent oblidarà el que vas dir, la gent oblidarà el que vas fer, però la gent mai oblidarà com la vas fer sentir” – Maia Angelou.

 

L’emoció del missatge

La clau és dedicar temps a conèixer cada dia més als nostres usuaris a través de la connexió emocional i única que es genera quan contem una història. I per a això, el storytelling, és la millor eina.

Els teus clients no compren el teu producte o el teu servei. Compren l’emoció que els fa sentir tenir això o allò altre.

Quan utilitzem aquesta tècnica volem generar una reacció a la nostra audiència, més enllà de la mera transmissió d’un missatge. D’aquesta forma, aconseguim que la marca quedi lligada a la ment del consumidor, als valors que tractem i que, si ho fem bé, el duran a actuar comprant, subscrivint-se en algun lloc o seguint-nos a les xarxes.

 

Alguns exemples

La tècnica de l’storytelling ja la fan servir més marques de les que pensem, sempre apel·lant les emocions i creant un missatge que embadaleix el lector, oient o espectador.

Sí. És un recurs aplicable a qualsevol plataforma.

Anuncis de televisió com els que realitza Casa Tarradellas en són un clar exemple, a més segur que te n’ha vingut algun al cap. Nosaltres et parlem de l’anunci de la mudança de 2018, entre altres. Com, amb un fet tan quotidià, aconsegueixen arribar als cors de l’audiència i vendre’t que la pizza Casa Tarradellas serveix per a eliminar tensions i unir la família.

 

El següent exemple audiovisual ve de la mà d’IKEA, ‘Terraza’, amb la curiosa amistat d’un home amb un ànec. I què ens ve a dir aquest anunci? És una invitació a sortir a les nostres terrasses, decorar-les i aprofitar el bon temps. L’havies vist?

Marques tan conegudes com Nike segueixen la filosofia del storytelling de cap a peus. La seva visió és que la gent, com tu i com jo, som els campions de la vida quotidiana, i la seva missió és posar a la nostra disposició l’equip necessari per practicar esport com un professional.

Un bon exemple de les seves estratègies de publicitat, utilitzant l’storytelling, és la seva app Nike + Run Club. Aquesta aplicació va sorgir com una eina per mesurar l’activitat esportiva, per convertir-se en una xarxa social on compartir els seus resultats i competir amb els seus amics o altres usuaris. De fet, aquesta app et diu quants kilòmetres has fet amb les sabatilles i quan toca reemplaçar-les.

 

Un ventall de possibilitats

Les publicacions a les xarxes socials, les newsletters,… tot són finestres per poder incorporar l’storytelling dins del contingut.

Quants correus t’arriben al dia intentant vendre’t un producte o un servei? I d’aquests, quants llegeixes fins al final?

En el nostre cas, rebem una mitja de 30 correus publicitaris al dia i potser menys de 10 fan servir un relat perquè ens enganxem fins al final i ens plantegem comprar alguna cosa.

A més, ja tenim fitxades les marques. Només mirant la safata d’entrada sabem quin ens explicarà alguna cosa i quin no.

Amb les xarxes socials passa el mateix. Després del tsunami digital, els consumidors decidim com i quan rebem la informació. Poca gent seguirà un compte a Instagram on tot siguin promocions, cultura del ‘jo, jo i jo’ i la comunicació sigui unilateral.

Busquem el sentit de pertinença, de connectar amb els seus valors i establir un vincle emocional. Són aquestes les marques de les quals mai t’oblides.