fbpx

Què és i com podem adaptar-nos a la Intel·ligència artificial?

Portada_Què és i com podem adaptar-nos a la Intel·ligència artificial
Portada_Què és i com podem adaptar-nos a la Intel·ligència artificial
Tots i totes utilitzem aplicacions que treballen amb intel·ligència artificial i no ho sabem.

El 2023 ha esdevingut l’any de la intel·ligència artificial (IA). La generació automàtica de textos, imatges i àudios a través d’eines com el ChatGPT està revolucionant la creació de continguts i ha fet explotar més d’una ment incrèdula.

De fet, la IA va tan de pressa i és tan fàcil d’utilitzar que, fins i tot, alguns líders d’opinió com Elon Musk ja han començat a tenir-ne por i han demanat frenar-ne l’ús.

Què hi ha de bo i quins perills comporta la IA? Reduirà el nostre sentit crític? Ens en podem beneficiar o ens prendrà la feina? En el següent article, repassem els avantatges de la IA i en valorem els límits.

Però, anem a pams.

Què és la intel·ligència artificial?

La intel·ligència artificial (IA) és un camp d’investigació englobat per múltiples disciplines que s’ocupa de crear sistemes i algoritmes que ensenyen les màquines a desenvolupar tasques complexes, fins ara només pròpies dels humans.

La IA funciona mitjançant algoritmes. Però, què és un algoritme?

Un algoritme és un conjunt ordenat d’instruccions que enviem a una màquina perquè realitzi una funció o funcions determinades. En el cas de la IA, els algoritmes que utilitza són solucions o passos, basats en models matemàtics i estadístics, que guien el sistema perquè ofereixi la resposta més adequada i ajudi a prendre millors decisions.

Com aprèn una IA?

La IA s’alimenta de la informació recopilada durant dècades, a més de les dades que proporcionen els usuaris que la utilitzen. Com més persones la fan servir i més preguntes ha de respondre, més ràpid aprèn.

Per a fer-ho, emula mecanismes propis del raonament humà (reconeixement de patrons, connexió entre elements…) i se serveix de l’aprenentatge automàtic: resol qüestions en funció del coneixement i de l’experiència que va adquirint. L’objectiu? Que cada cerca sigui més acurada que l’anterior.

Com més persones la utilitzen i més preguntes respon, més ràpid aprèn.

Intel·ligència Artificial_Com funciona un algoritme

Quines possibilitats tenim amb la IA?

Cada dia que passa, apareixen noves eines basades en intel·ligència artificial. Fins i tot, utilitzem o hem utilitzat aplicacions que treballen amb intel·ligència artificial i no ho sabem.

Has vist mai com Google Fotos et classifica per carpetes les fotografies segons les persones, els llocs i les coses que hi apareixen?

Imatges emmagatzemades a Google Fotos, classificades automàticament amb intel·ligència artificial
Imatges emmagatzemades a Google Fotos, classificades automàticament amb intel·ligència artificial

On s’aplica la intel·ligència artificial?

La IA pot aplicar-se en infinitat d’àmbits. Des de la medicina (és capaç de detectar malalties de manera precoç), passant per la indústria, el transport, les finances o la lingüística. Veiem alguns exemples de camps d’aplicació de la intel·ligència artificial:

1 | Processament de llenguatge natural o PLN

El processament del llenguatge natural és una branca de la intel·ligència artificial relacionada amb la lingüística. Serveix perquè les màquines processin ordres, escrites o parlades, i responguin emulant el llenguatge humà.

Alguns exemples molt comuns són les eines de correcció automàtica o el text predictiu dels nostres mòbils i serveis de correu electrònic com Gmail.

Captura GMAIL català

A més, el gran avenç del PLN és que les màquines ja no només processen els missatges que reben, sinó que poden arribar a conèixer-ne, fins i tot, la intencionalitat i els matisos.

2 | Computer speech

És la branca de la IA que permet convertir missatges d’àudio en missatges de text (speech-to-text) i missatges de text en missatges de veu (text-to-speech). En aquest segon camp és clau l’accent i l’entonació.

Aquesta tecnologia s’utilitza en el desenvolupament d’assistents virtuals, sistemes de navegació per a vehicles, audiollibres o eines d’accessibilitat per a persones amb discapacitats visuals, etc., i ha evolucionat moltíssim en els últims anys.

Notes la diferència quan parla un sistema de navegació d’un cotxe antic en comparació amb un de més nou?  

Pots veure ràpidament com funciona, introduint un text al Traductor de Google i escoltant-ne després l’entonació. També a través de l’aplicació de transcripció instantània del mateix gegant americà. Al·lucina com transcriu allò que dius amb alta precisió!

3 | Computer vision

És la branca de la intel·ligència artificial que ensenya les màquines a interpretar i entendre el món visual. Pot analitzar i comprendre imatges, vídeos i il·lustracions i extreure’n informació.

Com funciona? L’eina obté una imatge, la processa de manera automàtica i en fa una interpretació.

S’utilitza per a detectar i reconèixer objectes, fer-ne un seguiment, estimar una posició o reconèixer una persona.

El desbloqueig facial del mòbil seria un clar exemple de visió per computador, ja que el sistema és capaç de reconèixer una cara, a partir de punts de referència (ulls, nas, boca…). També ho són els sistemes de conducció autònoma o la realitat augmentada i virtual. En medicina, serveix per detectar malalties en una fase molt inicial.

En l’àmbit més personal, si t’agrada la jardineria, pots provar un exemple d’aplicació de visió per computador descarregant-te l’app PictureThis. A través de l’aplicació, fotografia una planta que tinguis a casa i et dirà quina és, com has de cuidar-la i si pateix alguna malaltia o plaga.

App PictureThis_Intel·ligència Artificial

4 | La intel·ligència artificial generativa

En el món del periodisme i de la investigació, la intel·ligència artificial generativa ofereix moltes possibilitats. Té a veure amb les tècniques i models d’IA que serveixen per a generar dades que encara no existeixen. Mitjançant l’aprenentatge automàtic i, a partir de l’experiència i la lectura de patrons estadístics, permet crear informació de noves dades o mostres.

La intel·ligència artificial generativa permet escriure notícies de manera automàtica com, per exemple, resultats esportius, informes financers o dades meteorològiques.

I, si no t’ho creus, mira:

NewsGPT, el primer canal de notícies d’Estats Units generat completament per IA

5 | Robòtica

Resumint-ho molt, la robòtica és la tecnologia més complexa de la IA. Implica la interacció amb totes les branques anteriors i altres disciplines com l’enginyeria, la mecànica o l’electrònica.

Els robots poden ser capaços de moure’s, reconèixer objectes (Computer vision), entendre significats (PLN), executar accions de manera precisa i, fins i tot, comunicar-se (Computer speech).

Com pot afectar la intel·ligència artificial en el món del periodisme i de la comunicació?

Sense entrar a valorar les preocupacions ètiques que planteja el sistema, la IA pot ajudar a simplificar les tasques menys creatives i – de retruc – contribuir a augmentar la productivitat dels periodistes. I és que la intel·ligència artificial permet recopilar informació de diverses fonts, resumir notícies i aglutinar dades en pocs segons i de manera automàtica.

Ara bé, cal aprendre a utilitzar-la i desenvolupar, ara més que mai, el nostre sentit crític. Si no hi ha supervisió, el resultat pot ser més perjudicial que positiu:

BuzzFeed usa ChatGPT para impulsar la creatividad editorial y acaba publicando SEO

Com hem d’adaptar-nos a l’arribada massiva de la IA?

Està clar que, a mesura que la tecnologia avanci, tard o d’hora les persones i les organitzacions ens hi haurem d’adaptar. Per sobreviure en aquest nou món que se’ns planteja, les persones amb feines repetitives i amb poc valor afegit estan obligades a reinventar-se i a potenciar el seu costat més creatiu.

A l’equip directiu de Domestika, per exemple, empresa autodefinida com “la major comunitat creativa”, no li ha tremolat el pols per reduir el 45% de la seva plantilla a Espanya escudant-se amb l’arribada del ChatGPT i la IA.

I en un futur? Com podrem evitar que situacions com aquesta es repeteixin sovint?

Malgrat que encara és aviat per a pronosticar com afectarà l’arribada de la Intel·ligència artificial, en aquest futur robotitzat la formació serà clau. Per què?

  • Per entendre i utilitzar de manera correcta les tecnologies basades en IA.
  • Per establir pautes i determinar qüestions ètiques, com ara la privacitat, la transparència i la responsabilitat social.
  • Per a preparar-nos per a possibles desafiaments, com ara la necessitat de gestionar noves expectatives dels clients.
  • Per aprendre a diferenciar el que és real d’allò inventat.

Amb les noves eines basades en IA també hem de desenvolupar la nostra capacitat de dubtar de tot allò que veiem i llegim. Per això, d’ara endavant, la validació de continguts anirà agafant importància, i caldrà dissenyar eines específiques per a detectar informacions errònies o, directament, falses.

Charles Darwin ho tenia molt clar:

Les espècies que sobreviuen no són les més fortes, ni les més ràpides, ni les més intel·ligents, sinó les que s’adapten millor al canvi.”

Veurem.

Laia Dolcet

[ 10 coses sobre mi ]

1. He viscut en grans ciutats com Madrid i Barcelona, però res es compara amb la proximitat del meu poble, Zaidín.

2. No hi ha dubte: sèrie, sofà i manta és un planazo.

3. La meva estació preferida és la tardor, però no em puc resistir a la bellesa de la primavera.

4. Sempre llesta per a un bon cafè. T'hi apuntes?

5. M'agrada viatjar i desconnectar explorant nous llocs i cultures.

6. M’encanta perdre'm en la ficció d'un bon llibre, el temps vola quan llegeixo!

7. Feminista compromesa amb la igualtat.

8. La música és la meva companya inseparable: sempre estic taral·lejant.

9. Gaudeixo aprenent consells d'estètica, maquillatge i moda.

10. Una de les meves coses preferides és escoltar a algú explicar-me les seves passions.

Les paraules que no s'emporta el vent, queden per escrit


No enviem correu brossa!

Responsable de les dades: ​​Deparaula. Finalitat: ​Enviar-te informació sobre màrqueting i comunicació. Legitimació: El teu consentiment. Destinataris: ​No se cediran dades a tercers, excepte obligació legal. Drets: Tens dret a accedir, rectificar, limitar i eliminar les dades en qualsevol moment.

[ Conèixer ]

Formar-se o tenir una idea més o menys completa d’algú o d’alguna cosa.

Digues-hi la teva!
Aquí tindràs veu i vot, i corda per estona. Tirarem pel dret i, amb la mà al cor, parlarem clar i parlarem bé, que no costa gaire.

[ Xarxa social ]

Plataforma digital de comunicació global que posa en contacte un gran nombre d’usuaris.

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube, WhatsApp, Telegram, Snapchat, Pinterest, Flickr, Spotify, TikTok… Són totes les que tenim, però no són totes les que hi ha.

Què vol dir això?

Que no cal tenir un perfil a totes les xarxes socials que trobis pel camí. Cal enfocar la comunicació global entenent que la imatge de la teva empresa, marca, institució o producte es veurà 100 % influïda en funció de com utilitzis totes aquestes plataformes.

Estressant?

T’assessorem per tal de definir una bona estratègia de comunicació i posar en marxa només aquells perfils que siguin d’interès i d’utilitat.

[ Keywords ]

kɪ́jwəːdz

Les keywords són aquelles paraules clau que utilitzem quan busquem informació sobre qualsevol temàtica en un cercador.
La definició és senzilla, oi?
Tot i això, saber-les reconèixer i utilitzar quan toca és més important del que sembla.
Treballar les keywords correctes en els teus continguts digitals pot ajudar-te moltíssim.

Per què?

Et permetrà posicionar bé el contingut als cercadors, evitaràs que es perdi entre tanta informació i augmentaràs les visites de clients potencials.

On les pots utilitzar?

Et poden servir per definir el contingut principal d'una pàgina web, la seva estructura o, fins i tot, els textos d'una publicació a Instagram.
Perquè, sabies que els hashtags també són keywords?

[ Engagement ]

ɪnˈɡeɪdʒmənt

L’engagement és un concepte que s’ha tornat imprescindible a l’hora d’analitzar si una estratègia de màrqueting funciona.
Té a veure amb la fidelitat i el sentit de pertenença a una marca, i és una eina de conversió molt més potent que la publicitat.
Vols saber-ne més?

[ Web ]

Com va dir Bill Gates, "si el teu negoci no és a Internet, el teu negoci no existeix".
Si el teu consumidor és a Internet, per què no hi ets, tu?
Una pàgina web és el teu aparador, és el teu comercial, és una font informativa, és una primera pressa de contacte.
Ara bé, per emergir en un món sobresaturat, calen un propòsit i una estratègia.

[ Marca ]

Segons l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, una marca és tot signe susceptible de representació gràfica, i serveix per distingir els productes i serveis d'una empresa al mercat.
Una marca, però, va molt més enllà del disseny.
Tot el que es comunica, i com es comunica, és marca.
Tot el que la gent percep, pensa, diu, sent i comparteix sobre un producte o servei, és marca.

[ Binge-watching ]

bɪnʤˈwɒʧɪŋ

Expressió anglesa que vindria a dir "fer una marató o atipar-se de sèries". Veure'n capítol rere capítol fins que acabes la sèrie sencera. Això que està tan de moda gràcies a les plataformes de vídeo com Netflix o HBO.
A l’oficina ens vam enganxar a This Is Us, i no neguem que alguna nit hem fet alguna binge-watching a Prime Video. Si no l’has vist, te la recomanem!

[ 10 coses sobre mi ]

1. M’agrada massa el cafè, si mai es pot dir massa.

2. Ferma creient que una trucada val més que un whatsapp.

3. M’organitzo la vida amb mil agendes, però a vegades perdo el cap.

4. Soc molt observadora, encara que sovint porto les ulleres brutes, i si duc una càmera per endur-me un record, millor.

5. De província aragonesa, però mirant els dibuixos en català des de petita.

6. M’encanta llegir en paper. Si em passo al llibre digital, serà perquè no em queda espai a casa.

7. Tinc estancada una passió que em relaxava molt i em feia desconnectar: pintar.

8. Àgil devoradora de sèries i cinema.

9. Sempre aprenent per mantenir-me actualitzada en aquest món de bojos.

10. Un desig: igualtat.

[ Conte ]

Narració, generalment breu, d'un fet o d'una sèrie de fets reals, llegendaris o ficticis, amb la intenció d'entretenir, divertir, moralitzar, etc.
El conte que tothom hauria de llegir és Momo, una novel·la de Michael Ende en què s’explica la lluita entre Momo, una nena òrfena que posseeix una extraordinària habilitat per saber escoltar, i els homes de gris, personatges cadavèrics que viuen del temps estalviat / perdut de la resta de mortals.
Amagada sota la dolçor d’un infant, Momo és una crítica ferotge a les societats modernes, en què el treball converteix la societat en una suma de persones alienades i la productivitat és dirigida per personatges sense escrúpols.
Et sona de res?

[ Copywriter ]

kɑpiːˌraɪtɚ

També anomenat "redactor de continguts publicitaris". Ens encanta adoptar estrangerismes per denominar coses per a les quals ja tenim nom. Per exemple: fúting, bufet, pàrquing, clúster, standing, outlet, hobby, freelance, coaching, brànding… En aquesta web en trobaràs uns quants, però… és un simple tema de posicionament ;-).

[ 10 coses sobre mi ]

1. Vaig enamorar-me gràcies a Twitter.

2. Periodista renegada d’una professió que cada cop disposa de menys temps i recursos.

3. Mare. L’emprenedoria m’ha permès una cosa gairebé impossible: conciliar.

4. He descobert les meravelles que hi ha sota el mar i m'hi submergeixo sempre que puc.

5. Tinc vertigen però mai puc resistir-me a mirar cap avall.

6. M’encanten els gats. En un passat, gat que veia pel carrer, mix que m’emportava a casa.

7. M’he tornat feminista amb el temps. Cada dia el món em demostra que és necessari.

8. Molt fan de qui va inventar la frase “Viatjar és l’única despesa que et farà més ric”.

9. Catalana però també ciutadana del món. Una llengua que no es protegeix és una llengua que mor.

10. Com el gran Capità Enciam postulava, jo també crec que els petits canvis són poderosos.

[ Connectem ]

La teoria dels 6 graus que ja són 4

Situa’t. Anys seixanta. Època dels Beatles i de les manifestacions massives reivindicant nous drets socials.

Opcional

En aquell temps, un nord-americà va voler comprovar si tota la humanitat estava “connectada”.

Com?

Va seleccionar diverses persones a l’atzar i els va demanar que enviessin una carta. L’havien d’enviar a algú que no coneixien de res i que vivia a milers de quilòmetres. Els remitents només en sabien el nom, la professió i una localització aproximada. Perquè la carta arribés a la persona correcta, la condició principal era que els participants havien de donar la missiva a un o diversos intermediaris seguint una mena d’intuïció. Tot això, sense WhatsApp ni Facebook, eh!
En contra del que es creia, la majoria de cartes van arribar i, en comptes de centenars d’intermediaris, només van fer falta entre 5 i 7 persones a la cadena. Voilà la teoria dels 6 graus de separació.

Ara en restem 2, en queden 4

Amb les xarxes socials, aquesta teoria ha quedat obsoleta. Segons un estudi de Facebook, només cal una mitjana de 3,57 persones per connectar els més de 1.590 milions d’usuaris actius de la xarxa (prop d’un 22 % de la població).
Pensa-ho bé, entre tu i Trump només hi ha una cadena de 4 persones de separació. Acolloneix, oi? Ara pensa en les possibilitats que t’obre aquesta teoria. I ignora les possibilitats amb Trump…
Aprofita-ho!